Aktivitus Sports Club har av svenska friidrottsförbundet utsetts till arrangör av RM i ultratrail 2020. Riksmästerskapet genomförs i samband med loppet ATR UltraRace 63km. I samband med detta kommer även antalet tillgängliga platser till detta lopp att utökas.

För att delta i RM gäller att man är medlem i en förening som är ansluten till SFIF. Den aktive skall vara svensk medborgare eller utländsk medborgare med tillstånd att delta i SM. För utländsk medborgare krävs för SM-behörighet att man varit folkbokförd och huvudsakligen vistats i Sverige sedan minst ett år tillbaka samt att man inte deltar i hemlandets nationsmästerskap. Den aktive skall även vara fyllda 17 år. Det kommer att finnas dam och herrklass, inga åldersklasser.

Det kommer att finnas ett antal platser reserverade för elitlöpare. För att kvala in till dessa platser gäller följande generell rankingpoäng på ITRA: Män 775 och kvinnor 650. För dessa platser gäller även SFIF:s regler gällande anmälningsavgift, som är satt till 400kr. Löpare som uppfyller dessa krav anger koden ultratrailelit2020 vid anmälan på race.se.

Vi kommer att ha två separata prisutdelningar i loppet, en för huvudtävlingen, och en för RM. Samme löpare kan vinna både RM och ATR Ultrarace.

För övrig information kring regler kring RM, se svenska friidrottsförbundets hemsida.